czwartek, 19 grudnia 2019

Hydrolat lawendowy

Hydrolat = Woda kwiatowa
Wodny destylat z kwiatów lawendy 100% z bardzo niewielką ilością olejków eterycznych.
Można stosować bezpośrednio na skórę.

Nie zawiera konserwantów, lub innych dodatków. 
Przed użyciem wstrząśnij.


W dużym skrócie to pachnąca woda, która powstaje podczas procesu destylacji olejków eterycznych parą wodną kwiatów lawendy wąskolistnej . Dawniej był to tylko “półprodukt uboczny” destylacji, a teraz odkrywa się je ponownie i poleca tam, gdzie olejki eteryczne byłyby za mocne.

Para wodna pozwala uwolnić molekuły znajdujące się w różnych częściach roślin. Mamy tu do czynienia z wytrąceniem się dwóch części - oleistej, na którą składają się olejki eteryczne oraz wodnej właśnie pod postacią hydrolatu. Hydrolat w większości składa się z wody, zachowuje też pożądane w pielęgnacji składniki aktywne. Dzięki takim proporcjom, hydrolat zadziała więc znacznie łagodniej niż olejek eteryczny, charakteryzuje się też subtelniejszym zapachem. Można go bez obaw stosować w kuchni jako przyprawa do aromatyzowania potraw, jak również jako mgiełka na twarz, ciało czy na włosy. 
Dlatego też hydrolat to nie jest coś lepszego czy gorszego od olejków eterycznych.

Woda kwiatowa nie jest wodą z dodatkiem sztucznego aromatu (jak wiele wód różanych dostępnych na rynku).
Woda kwiatowa nie jest wodą wymieszaną z olejkiem eterycznym (przecież woda i olej się same z sobą nie mieszają)

Woda kwiatowa może pachnieć zupełnie inaczej niż olejek eteryczny z tej samej rośliny.

Jak stosować hydrolat lawendowy?

  • Przyprawa do aromatyzowania potraw -  Polecany jako przyprawa do aromatyzowania potraw, deserów i napojów.
  • Tonik lub mgiełka - Hydrolat lawendowy stosuj w czystej postaci jako tonik do twarzy lub jako odświeżająca aromatyczna mgiełka. Aplikuj na skórę po oczyszczeniu twarzy. W upalne dni możesz go trzymać w lodówce - poczujesz uczucie ukojenia rozgrzanej skóry chłodną mgiełką.
  • Jako faza wodna kosmetyków - Wykorzystaj hydrolat jako fazę wodną w produkcji swojego kremu, balsamu, serum lub toniku.
  • Mgiełka i wcierka do włosów - Zastosuj jako mgiełka na całe włosy lub jako wcierkę do skóry głowy. 
  • Jako odświeżacz powietrza i pościeli - wystarczy kilka razy spryskać.

Hydrolat lawendowy jest szeroko znany ze swoich właściwości gojących, łagodzących, kojących, antybakteryjnych i antyseptycznych. Dzięki temu pomaga skórze w regeneracji. Dla każdego rodzaju cery.
Olejek lawendowy wysusza skórę. Jako jeden z niewielu można stosować bezpośrednio na skórę bez rozcieńczania.
Raczej nie powoduje alergii, ale lepiej przed zastosowaniem go pierwszy raz zrobić próbę uczuleniową na wewnętrznej stronie łokcia lub nadgarstka.



Brak komentarzy: